Selfie po selfie – gramatika engleskog

selfie

Koliko puta dnevno napravite selfie, ili kako još to kažemo „selfirate“ se? Verovatno više puta na dan. Okrenutnost SEBI je uobičajna stvar,slikamo se SAMI, divimo se SEBI… To SEBE( ili skraćeno SE) je naglašenije nego ikada ranije, mada iskreno, ne vidim da su u međuvremenu ljudi postali značajno lepši u odnosu na vreme kada nisu imali toliko ,,selfija“ u svim pozama i na svakom mestu, pa da im je zbog te značajne promene veća potreba da svoj izgled danas ovekoveče. Bilo kako bilo, bez toga SELF se ne može a ako je već tako, bilo bi dobro da svi znamo šta seflie znači i od koje reči potiče.

selfie (also selfy)

informal 
A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and shared via social media.

‘occasional selfies are acceptable, but posting a new picture of yourself every day isn’t necessary’

Origin    Early 21st century: from self + -ie.

 https://en.oxforddictionaries.com/definition/selfie

Sada kada znamo  šta znači i od koje reči potiče SELFIE, možemo da ga potražimo i u engleskoj gramatici, jer je tamo oduvek. Dakle, bavićemo se ovim SELF,  za malu promenu.

Reflexive pronouns (povratne zamenice)

Za razliku od srpskog gde povratna  zamenica SEBE(skraćeno SE) ima isti oblik za sva lica,u engleskom to nije tako.

Pošto u engleskom  jeziku svaka zamenica ima svoj  oblik povratne zamenice, svaka se mora posebno naučiti, u ovom smislu srpski je daleko ekonomičniji i ovo je lakše rešeno kod nas jer je, bez obzira na lice povratna zamenica  uvek SEBE( ili skraćeno SE).

Sigurno primetite da u množini nemamo self već selVES. Ako se sećate,kada ste učili množinu imenica vršila se ista promena tj. imenice koje su se završavale na F ili FE u množini su to pretvarali u V ili VE pred nastavkom za množinu,ne kažem da je to isto pravilo ali se u praktičnom smislu podudara. Na primer:

Neka vam ovaj primer sa množinom imenica na F ili Fe posluži samo kao  asocijacija kada su u pitanju povratne zamenice i njihova množina.

YOURSELF ili YOURSELVES?

Sigurno ste primetili da postoji  YOURSELF kao i YOURSELVES,u čemu je razlika?  Kao što je poznato, YOU  znači TI ali i VI.Kada hoćemo da koristimo jedninu te zamenice onda koristimo YOURSELF a za množinu koristimo YOURSELVES.

Uporedite:

Ti vidiš SEBE – koristimo englesko YOURSELF

Vi vidite SEBE – koristimo englesko YOURSELVES

Kada koristimo povratne zamenice(reflexive pronouns)?

Povratne zamenice koristimo kada nešto radimo na sebi( češljamo se npr.)odnosno kada su subjekat i objekat iste osobe.

Uporedite:

He is taking picture of himself. (Slika samoga sebe)

Ali:

He is taking picture of him. (Slika neku drugu  osobu, na primer svog prijatelja).

Him u drugoj rečenici je objekatska zamenica sa kojom ćete se upoznati kasnije

IZRAZI SA POVRATNOM ZAMENICOM

Vrlo često možete čuti izraz (all) by myself. Ili tome slično.Ovaj izraz se koristi kada želimo da kažemo:

Ako ste razumeli reflexive pronouns uživajte u selfijima i setite se da engleska gramatika nekada može biti i  tamo gde se i ne nadamo.

OBJEKATSKE  ZAMENICE

Objekatske zamenice su poseban oblik ličnih zamenica kada  se one koriste u službi objekta.

Lične zamenice koje se upotrebljavaju kao subjekat su vam odavno već poznate(I, You, He, She, It, We, You, They). Ovde će biti prikazano kako glasi objekatska zamenica za svaku od vama već poznatih zamenica.

Zadatak:

Koja slika prikazuje povratne zamenice a koja objekatske?

 

selfie

She is taking picture of herself and her dog. Reflexive pronoun

She is taking picture of her. Objective pronoun

Od sada pre nego što okrenete svoj kameru prema sebi ili nekom drugom , setite se da postoje POVRATNE ZAMENICE kao i OBJEKATSKE ZAMENICE u engleskom, razlika je u tome da li smo sami sebi u fokusu  ili nas interesuju i drugi…